Mochi korea - 찹쌀떡

Tuesday, November 13, 2012



Bila dah lama tak masak, tetibe nak cuba plak buat mochi korea/chapssalddeok nie bile tengok dekat blog maangchi.. nampak senang, bahan pon simple je.. bahan utama guna tepung pulut.. nak resepi boley la jenguk dekat blog die..

Bila buat, dapat 6 ketul je.. ade besar, ade kecik.. ok la tu sebab nak rasa je.. kalau sedap boley buat banyak2 lepas nie..

Kalau ikut resepi, die masak adunan tepung tu dalam microwave tapi aku masak atas api je.. Kalau tengok dekat blog naver ke cyworld, diorang kukus.. Pilih mana yang senang..

Untuk inti plak, guna kacang merah yang dah siap masak kat rumah tapi cair sikit.. Nak sedap letak kacang kat inti..pergh mesti lagi sedap..

Tapi yang aku buat ni pon sedap gak sedap tekstur mochi yang kenyal2 buat aku ketagih nak makan lagi..  Lepas nie boley la buat banyak2, bawak gi hostel.. ^_^







You Might Also Like

3 comments

  1. macam best jek....sy suke kacang merah... nk kena try lah nnt... hihi

    ReplyDelete
  2. erm, dia pny resepi cne yer? hhihi


    lexus-rie.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. saya amik kat sini je..hehe http://www.maangchi.com/recipe/chapssalddeok

    ReplyDelete

Recent Comments