Hoddeok - 호떡


posted by tikah on

No comments

Yang nie dah berapa bulan asyik terperap dalam draft. Baru hari nie nak publish, kesian...


Cubaan kali ke-2 buat hoddeok. Yay!! berjaya!!
Bila makan rasa macam apam balik pon ade sebab inti kacang dengan brown sugar..
nyamm2..sedap...Habis hangus kacang sebab bagi adik lelaki goreng..

Ade 2 resepi yang aku guna nak masak hoddeok tapi dah lupa macam mana.haha!
Tapi yang penting doh tu kasi kembang giler2 dan inti biar letak banyak2 bagi masyuk..


Bawah nie original hoddeok korea.. Teringin jugak nak buat yang ade inti suun. Mesti sodap

credit : cyworld/sssorry1123

Setakat nie je yang aku mampu update..Otak serabut dengan thesis yang ntah bila nak siap.huhu..

Rice cake atau Garaetteok


posted by tikah on

3 comments

Kenal tak makanan kat atas nie? nama benda nie rice cake atau garaetteok (가래떡). 
Bila nampak dekat maangchi post pasal nie, terus semangat nak buat tapi kne gne beras special.. short grain rice flour.. Dulu pernah buat tapi tak jadi sebab campur tepung beras biasa dan tepung pulut.
[출처] 가래떡 레시피|작성자 예인

 Jadi dengan semangat nye pergilah amik beras sushi yang ade sebab nak buat tepung sendiri..Nie la rupe nyer tepung beras tu.. tak berapa nak halus sangat.

JJANG!! nie la hasil nyer! Indah rupa dari rasa..huhu..

Bentuk nie orang guna untuk buat sup..

Tapi rice cake nie tak berape jadi sebab tak kenyal macam rice cake yang asal.  Mungkin sebab tepung beras tak pon uli tak lama sangat.. Maklumlah malas nak uli lama2 sangat..
Nak resepi? jenguk2 lah dekat maangchi atau aeriskitchen..




Video nie plak tunjuk macam mana kilang kat korea buat rice cake.. Daeng! senang giler.. Saya jeles..


Origami Hanbok


posted by tikah on

No comments

Meng'tumblr' kan blogspot... 





Mochi korea - 찹쌀떡


posted by tikah on

3 comments



Bila dah lama tak masak, tetibe nak cuba plak buat mochi korea/chapssalddeok nie bile tengok dekat blog maangchi.. nampak senang, bahan pon simple je.. bahan utama guna tepung pulut.. nak resepi boley la jenguk dekat blog die..

Bila buat, dapat 6 ketul je.. ade besar, ade kecik.. ok la tu sebab nak rasa je.. kalau sedap boley buat banyak2 lepas nie..

Kalau ikut resepi, die masak adunan tepung tu dalam microwave tapi aku masak atas api je.. Kalau tengok dekat blog naver ke cyworld, diorang kukus.. Pilih mana yang senang..

Untuk inti plak, guna kacang merah yang dah siap masak kat rumah tapi cair sikit.. Nak sedap letak kacang kat inti..pergh mesti lagi sedap..

Tapi yang aku buat ni pon sedap gak sedap tekstur mochi yang kenyal2 buat aku ketagih nak makan lagi..  Lepas nie boley la buat banyak2, bawak gi hostel.. ^_^







I LOVE PHANTOM- 팬텀 짱


posted by tikah on ,

No comments

Sekarang nie, aku tengah angau dengan group baru, PHANTOM.. sedap seh lagu dorang.. tapi bukan macam group kpop yang lain, menari n make up tebal2.. yang nie biase2 je.. hybrid hiphop group.. ade 3 members Hanhae(vocalist, rapper,maknae), Sanchez(vocalist, rapper) & Kiggen(leader, rapper, producer).. yang best tang group nie diorang boley communicate dgn bahasa korea, english dan jepun..
Official debut diorang bulan 8 kalau x silap, lagu - BURNING..ketagih dengar lagu nie..
 jom tengok..

Burning

Kalau korang perasan lagu nie ade time running man  tapi kejap la masa han ji min jadi guest..

Hole In Your Face

nie pon besttt!

Verbal jint ft Sanchez memang daebak! suka semua lagu dorang kalau ade VJ dgn Sanchez..

You Deserve Better

You Look Good

Lagu2 dalam Phantom City (First mini album) semua trio nie compose sendiri..
Serius suara Sanchez sedap..^_^