Resepi Bibimbap - 비빔밥

Thursday, December 02, 2010


Biase kalau dalam citer korea, mesti nampak dorang makan nasi cam warne merah dalam bekas..kan2?? pastu gaul ngan sayur dan sos korea.. kalau nak tau nama nasi tu BIBIMBAP n org putih cakap 'mixed rice'.. 

Nak tunjuk hari nie bukan yang masak kat stone bowl tapi yang biasa punyer.. senang je nak masak nie.. rompak je sayur kat peti ais tuh.. cari mane yg berkenan kat hati... tak kesah gune sayur ape janji sayurr~~

Bahan- bahan

Perap
1/4 cup daging/ ayam
1 ulas bawang putih (cincang/tumbuk)
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts lada hitam
1/2 ts minyak bijan

Sos
2 tbs gochujang
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts cuka
1 ulas bawang putih (cincang/tumbuk)
sedikit biji bijan

1 1/2 cup nasi putih
1 biji telur
1 keping rumpai laut
1/4 cup kobis atau salad

1/4 cup kimchi
1/4 cup taughe
1/4 cup timun
1/4 cup cendawan
1/4 cup lobak merah

Cara- cara


1. Daging dipotong dadu. Kemudian gaulkan dengan bahan perap. Biarkan.
2. Masak telur atas kuali leper. Angkat dan potong panjang2.
3. Potong timun, lobak merah, cendawan, kobis, rumpai laut
4. Letak minyak sedikit dan masak timun, lobak merah, cendawan, dan taughe sekejap + secubit garam
5. Cincang kimchi dan masak sekejap.
6. Masak bahan perap tadi sehingga masak.
7. Untuk menyediakan sos, campurkan kesemua bahan2 sos.


8. Paling suke part nie.. susun bahan2 tadi macam kat bawah.. Letakkan sos tadi kat tengah2. 
DAH SIAP!! JJAN!!



Mase tok makan.. Gaul macam yang kite selalu nampak kat citer korea.. Gaul lah dengan penuh semangat..wee~~~ Jadi la macam kat bawah.. 


Ade la cam rupa nasi goreng kan.. tapi mmg kenyang makan benda nie.. kne ajak adek makan skali sebab banyak...huhu..

Suke? tekan LIKE


You Might Also Like

20 comments

  1. kna perap tuh brp jam?

    ReplyDelete
  2. kalau kita, wat kejap je.. XD sambil2 siapkan bahan2 yg lain.. 

    ReplyDelete
  3. pastu kicap yg digunakn utk perap tuh,kicap manis ke,kicap masin?

    ReplyDelete
  4. sory lmbt reply.. kte gne kicap masin, tpi ikut selera nak gne kicap ape..hehe..

    ReplyDelete
  5. memang puas explore blog ni..nak tanye sikit..kalau nak buat bibimbap tu cilinye atau gouchang tu?

    ReplyDelete
  6. memang puas explore blog ni..nak tanye sikit..kalau nak buat bibimbap tu cilinye atau gouchang tu?

    ReplyDelete
  7. biasanya beli sos gochujang kat mana ye? sos ni mmg halal ke?

    ReplyDelete
  8. Nak buat tapi malaslah ada jual tak?

    ReplyDelete
  9. kimchi tu kat mn ada jual ye? atau buat sendiri?

    ReplyDelete
  10. kat jusco ade jual,, tpi yg nie buat sndri..XD

    ReplyDelete
  11. waa.. sdp2 ..teringin nk cube.. time kasih ea.. kamsa hamnida !

    ReplyDelete
  12. nasi tu pakai nasi sushi ke??

    ReplyDelete
  13. gochujang tu beli boleh?

    ReplyDelete
  14. Kat mane nak dapat gochujang

    ReplyDelete
  15. bahan lain tu bahan apa?

    ReplyDelete
  16. Sylvester NanangJune 26, 2015 at 8:47 PM

    Nak perap daging tu brapa lama eh?

    ReplyDelete
  17. ts @ tsp - tea spoon
    tbs / tbsp - table spoon

    ReplyDelete
  18. selalunya 30 minit, tapi ikut selera lah, jangan terlalu lama, dan jangan sekejap sangat.

    ReplyDelete

Recent Comments