Resepi Bibimbap - 비빔밥
Thursday, December 02, 2010
Biase kalau dalam citer korea, mesti nampak dorang makan nasi cam warne merah dalam bekas..kan2?? pastu gaul ngan sayur dan sos korea.. kalau nak tau nama nasi tu BIBIMBAP n org putih cakap 'mixed rice'..
Nak tunjuk hari nie bukan yang masak kat stone bowl tapi yang biasa punyer.. senang je nak masak nie.. rompak je sayur kat peti ais tuh.. cari mane yg berkenan kat hati... tak kesah gune sayur ape janji sayurr~~
Bahan- bahan
Perap
1/4 cup daging/ ayam
1 ulas bawang putih (cincang/tumbuk)
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts lada hitam
1/2 ts minyak bijan
Sos
2 tbs gochujang
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts cuka
1 ulas bawang putih (cincang/tumbuk)
sedikit biji bijan
1 1/2 cup nasi putih
1 biji telur
1 keping rumpai laut
1/4 cup kobis atau salad
1/4 cup kimchi
1/4 cup taughe
1/4 cup timun
1/4 cup cendawan
1/4 cup lobak merah
Cara- cara
1. Daging dipotong dadu. Kemudian gaulkan dengan bahan perap. Biarkan.
2. Masak telur atas kuali leper. Angkat dan potong panjang2.
3. Potong timun, lobak merah, cendawan, kobis, rumpai laut
4. Letak minyak sedikit dan masak timun, lobak merah, cendawan, dan taughe sekejap + secubit garam
5. Cincang kimchi dan masak sekejap.
6. Masak bahan perap tadi sehingga masak.
7. Untuk menyediakan sos, campurkan kesemua bahan2 sos.
8. Paling suke part nie.. susun bahan2 tadi macam kat bawah.. Letakkan sos tadi kat tengah2.
DAH SIAP!! JJAN!!
Mase tok makan.. Gaul macam yang kite selalu nampak kat citer korea.. Gaul lah dengan penuh semangat..wee~~~ Jadi la macam kat bawah..
Ade la cam rupa nasi goreng kan.. tapi mmg kenyang makan benda nie.. kne ajak adek makan skali sebab banyak...huhu..
Suke? tekan LIKE
20 comments
kna perap tuh brp jam?
ReplyDeletekalau kita, wat kejap je.. XD sambil2 siapkan bahan2 yg lain..
ReplyDeletepastu kicap yg digunakn utk perap tuh,kicap manis ke,kicap masin?
ReplyDeletesory lmbt reply.. kte gne kicap masin, tpi ikut selera nak gne kicap ape..hehe..
ReplyDeletememang puas explore blog ni..nak tanye sikit..kalau nak buat bibimbap tu cilinye atau gouchang tu?
ReplyDeletememang puas explore blog ni..nak tanye sikit..kalau nak buat bibimbap tu cilinye atau gouchang tu?
ReplyDeletebiasanya beli sos gochujang kat mana ye? sos ni mmg halal ke?
ReplyDeleteNak buat tapi malaslah ada jual tak?
ReplyDeletekimchi tu kat mn ada jual ye? atau buat sendiri?
ReplyDeletekat jusco ade jual,, tpi yg nie buat sndri..XD
ReplyDeletewaa.. sdp2 ..teringin nk cube.. time kasih ea.. kamsa hamnida !
ReplyDeletetq^_^
ReplyDeletenasi tu pakai nasi sushi ke??
ReplyDeletets tu ape
ReplyDeletegochujang tu beli boleh?
ReplyDeleteKat mane nak dapat gochujang
ReplyDeletebahan lain tu bahan apa?
ReplyDeleteNak perap daging tu brapa lama eh?
ReplyDeletets @ tsp - tea spoon
ReplyDeletetbs / tbsp - table spoon
selalunya 30 minit, tapi ikut selera lah, jangan terlalu lama, dan jangan sekejap sangat.
ReplyDelete