Resepi Korean Red Pepper Paste - Gochujang (고추장)
Tuesday, November 30, 2010
Gochujang 고추장 atau korean hot pepper paste terhasil dari fermentation dan merupakan bahan asas dalam setiap masakan korea. Kalau nak beli memang la mahal dan ade jugak yang letak alcohol supaya tahan lama. So, hati2 kalau nak beli. Dah lama cari resepi nak buat gochujang nie, tapi cara die leceh..huhu..
Belek2 buku masakan korea, rasa gochujang nie boley la disamakan dengan campuran miso, red pepper powder dan gula.. mane nak cari miso???
teringat pulak kat tauchu.. fermented soybean same cam miso jugak... search kat internet, rase die lebih kurang same.. kesimpulannya, pikir la sendiri~~hihi..
Bahan- bahan
1 tbs tauchu
2 ts serbuk cili ( kalau nak pedas, lebihkan)
1 ts gula
sedikit air
Cara- cara
1. Lumatkan tauchu dan tapis untuk mendapatkan tekstur yang halus.
2. Masukkan serbuk cili dan gula.
3. Gaul sehingga sebati. Kalau masin sangat tambah gula.
4. Tambah air sedikit untuk dapatkan rupa macam sos.
Bila buat benda nie ade la rasa cam gochujang yang pernah beli kat one utama. Walaupon tak ori, boley la gune untuk korean food yang lain.. kalau rase pekat sangat tambah la air sikit..
Boley la adjust sukatan ikut rase masing2...
Aku guna nie pon untuk buat bibimbap je.. Kalau ade cara nak kasi sedap itu sos, boleh la ubah2..
Masakkan sos tu ke.. contoh laa~~
p/s- gochujang nie antara experiment aku yg maybe jadi or tak.. so, kalu rasa lain baik beli yang ori lah.. ^^..
61 comments
nk tanya,camner rse dye ek?
ReplyDeletekalau yg gochujang betol, ade rasa masin2, pedas2 sikit..susah nak describe. ade byk jenis gochujang tapi x brape suke rasa dier..huhu.. yang buat sendiri nie, ade la serupa sikit.. ^_^ terpaksa..huhu
ReplyDeletelepas buat gochujang nih,kna mkn terus or blh disimpn?
ReplyDeletehye there..thanks for ur recepi..i try da but i msk la....sbb cam x yakin nak mkn taucu x msk kan..hehe..tp mmg best!
ReplyDeleteboley mkn tros.. nak simpan pon boley tapi jgn la lme sgt.. x elok plak ti ^^
ReplyDeleteelok la masak..hehe.. tq try!^_^..
ReplyDeleteok,thanks a lot!^^
ReplyDeleteyg tauchu nie gne yg utk wt gulai tauchu 2 ke??
ReplyDeletetaucu utk gulai, x pasti plak.. tpi org gne yg jenis masin..hihi ^^
ReplyDeletetauchu yang dalam packet or balang kaca tuh?
ReplyDeletekite gne yg dlm balang kaca XD
ReplyDeletemana nk cari black bean sauce?(yg halal punya) if xde ada resepix?
ReplyDeletepakai gula kasar or gula halus?
ReplyDeletex tau la mana nak cari black bean yg halal..huhu.. resepi ade je, tpi dari internet je la..hehe XD.. s
ReplyDeletegula kasar
ReplyDeleteserbuk cili tu, gne yg local ke gochugaru(korean pepper powder)?
ReplyDeletesaya guna local je =)
ReplyDeletekalo pakai cili blender ok tak?
ReplyDeletelagi elok pakai cili boh rsenyer ^^
ReplyDeleteapa resepi dukbokki??
ReplyDeletehalal tak
ReplyDeletetengok brand jugak.. ade yg letak alcohol, ade jugak yg tak letak..
ReplyDeletexde sebab tak try lagi masak dukbokki nie
ReplyDeletewaaaa... saye da lme cari resipi2 mcm ni... sy mmg minat koreannye msakan.. coz cmel2 semuanye.... mesih tqah....
ReplyDeletehehe.. tq :D
ReplyDeletesalam..serbuk cili tu kalau guna jenama baba's bleh x? :)
ReplyDeleteboleh,, kite pon gne babas gak ^^
ReplyDeletesalam , taucu tu ambik sekali dengan air ke ?
ReplyDeletesalam , taucu tu ambik sekali dengan air ke ?
ReplyDeletetak.. kalau dapat tauchu yang da siap lumat boley jugak gne.. senang keje ;D
ReplyDeletebeli gochujang kat one utama, dkt kdai apa?
ReplyDeletesalam dear..bley x guna paste ni wat teubokki? *betul ke x eja ni...hehhe*
ReplyDeleteyup.. kedai Lotte mart..
ReplyDeleteiA boley..hihi ;D
ReplyDeleteberapa eh gochujang tu?
ReplyDeleteselain one utama kt mne lg ea??
ReplyDeleteisetan klcc ade jual.. Tpi x tau la halal ke x..^^
ReplyDeleteІ thіnk this iѕ one of thе moѕt vital infοrmаtion for mе.
ReplyDeleteAnd i'm glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers
Also visit my blog post smoking cessation device
When ѕomeοnе writes аn article he/she rеtаins thе ρlаn οf a user іn his/her mind that how a
ReplyDeleteuseг can understand it. Thus that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!
Here is my webpage; hair salon owner
Hai kak, kite nak tanya sikit.. bahan2 nak buat sushi tu akak beli kat mana ehh ? teringin nak buat tapi tak jumpa lagi bahan2 nya..
ReplyDeleteguna gochujang untuk buat kimchi boleh ke?
ReplyDeletexboley sepatutnye.. kena guna gochugaru atau chili flakes
ReplyDeletealaaaaa dekat sini susah kot nak dapat chili flakes tu T.T
ReplyDeleteselain guna gochugaru or chili flakes, sy nk guna cili powder (baba's/alagappas/etc.) je dalam kimchi boleh tak? ke rasa dia lain nanti..huhu
ReplyDeletepepper paste ni yg diguna untuk kimchi ke?
ReplyDeletesalam...hi... saya bru jmp resepi ni... so nk tnya... taucu tu cmna eh bntuknya..?? dia pes k??kt mna blh cri tauchu ni?? =)
ReplyDeletets tu ape?
ReplyDeleteYg 1 ts gula tu
ts= teaspoon
ReplyDeletetq diatas info.. tapi untuk resepi ni tak sesuai guna tempe.. resepi nie guna taucu untuk mendapatkan rasa yang hampir sama dgn gochujang.. kalau ada kesempatan, teringin nak buat gochujang sebenar menggunakan malt powder.^^
ReplyDeletetau tak kat mana nak dptkan malt powder n fermented soy bean powder??
ReplyDeleteboleh tak tunjukkan gambar yg halal?
ReplyDeletetahu tak mana nak beli gochugaru??
ReplyDeleteTaucu tu apa? Ke tauhu?
ReplyDeletetaucu tu kacang soya masin
ReplyDeleteBagus dapat share resepi gochujang ni edisi malaysian style yang penting halal. Saya suka dan akan cuba buat. Buat adik tikah good job... dah lama saya cuba buat tapi tak berapa pasti rasa sebenar gochujang ni. Minta izin ambil resepi ni ye...
ReplyDeletesaya penah cuba buat gochujang guna serbuk cili baba's..tengik bau & rasa pelik..lebih baik guna cili blend..
ReplyDeletepenah cube carik malt powder kata supermarket biase..memang xde..klu g supermarket produk Korea, x sure halal@x..makanya, cuba2 sendri olah resepi..not so impressive..:(
ReplyDeletewah! sye akn try! sye ade tgk jgak mangchi tpi care dyer leceh sbb mmg org korea dyer ferment kn, so sye risau klu care sye buat tuwh x bersih 😂
ReplyDeleteyup. memang leceh.. sebab tu beli online je. Malas nak buat. hihi
ReplyDeletePernah try buat paste ni 2-3 tahun lepas..masa tu gamble je jadi ke tak campak tepi..lepas tu guna gochujang ni buat tteokbokki..btw memg tak pernah rasa pun tteokbokki tu mcm mana..masa makan pun gamble..husnuzon dlm hati jadi kot aku buat ni..tak lama lepas tu cuba lah makan tteokbokki tu dekat dubu-dubu ke mana ntah..lama sangat dah..terkejut beruk kittew memg rasa sama macam tteokbokki yg aku pernah buat tu(bukan nk berlagak)😅 ..ak cuma nak bagi tau yg resipi paste ni tak tipu..boleh dipercayai..so try lah😉
ReplyDeleteTq! Rasa happy bila baca komen ni :D
ReplyDelete