Resepi Korean Red Pepper Paste - Gochujang (고추장)

Tuesday, November 30, 2010



Gochujang 고추장 atau korean hot pepper paste terhasil dari fermentation dan merupakan bahan asas dalam setiap masakan korea. Kalau nak beli memang la mahal dan ade jugak yang letak alcohol supaya tahan lama. So, hati2 kalau nak beli. Dah lama cari resepi nak buat gochujang nie, tapi cara die leceh..huhu.. 

Belek2 buku masakan korea, rasa gochujang nie boley la disamakan dengan campuran miso, red pepper powder dan gula.. mane nak cari miso???

teringat pulak kat tauchu.. fermented soybean same cam miso jugak... search kat internet, rase die lebih kurang same.. kesimpulannya, pikir la sendiri~~hihi..


Bahan- bahan

1 tbs tauchu 
2 ts serbuk cili ( kalau nak pedas, lebihkan)
1 ts gula
sedikit air

Cara- cara

1. Lumatkan tauchu dan tapis untuk mendapatkan tekstur yang halus.
2. Masukkan serbuk cili dan gula.
3. Gaul sehingga sebati. Kalau masin sangat tambah gula.
4. Tambah air sedikit untuk dapatkan rupa macam sos.



Bila buat benda nie ade la rasa cam gochujang yang pernah beli kat one utama. Walaupon tak ori, boley la gune untuk korean food yang lain.. kalau rase pekat sangat tambah la air sikit..
Boley la adjust sukatan ikut rase masing2...
Aku guna nie pon untuk buat bibimbap je.. Kalau ade cara nak kasi sedap itu sos, boleh la ubah2..
Masakkan sos tu ke.. contoh laa~~

p/s- gochujang nie antara experiment aku yg maybe jadi or tak.. so, kalu rasa lain baik beli yang ori lah.. ^^..

You Might Also Like

61 comments

  1. nk tanya,camner rse dye ek?

    ReplyDelete
  2. kalau yg gochujang betol, ade rasa masin2, pedas2 sikit..susah nak describe.  ade byk jenis gochujang tapi x brape suke rasa dier..huhu.. yang buat sendiri nie, ade la serupa sikit.. ^_^ terpaksa..huhu

    ReplyDelete
  3. lepas buat gochujang nih,kna mkn terus or blh disimpn?

    ReplyDelete
  4. hye there..thanks for ur recepi..i try da but i msk la....sbb cam x yakin nak mkn taucu x msk kan..hehe..tp mmg best!

    ReplyDelete
  5. boley mkn tros.. nak simpan pon boley tapi jgn la lme sgt.. x elok plak ti ^^

    ReplyDelete
  6. elok la masak..hehe.. tq try!^_^..

    ReplyDelete
  7. yg tauchu nie gne yg utk wt gulai tauchu 2 ke??

    ReplyDelete
  8. taucu utk gulai, x pasti plak.. tpi org gne yg jenis masin..hihi ^^

    ReplyDelete
  9. tauchu yang dalam packet or balang kaca tuh?

    ReplyDelete
  10. kite gne yg dlm balang kaca XD

    ReplyDelete
  11. mana nk cari black bean sauce?(yg halal punya) if xde ada resepix?

    ReplyDelete
  12. pakai gula kasar or gula halus?

    ReplyDelete
  13. x tau la mana nak cari black bean yg halal..huhu.. resepi ade je, tpi dari internet je la..hehe XD.. s

    ReplyDelete
  14. serbuk cili tu, gne yg local ke gochugaru(korean pepper powder)?

    ReplyDelete
  15. saya guna local je =)

    ReplyDelete
  16. kalo pakai cili blender ok tak?

    ReplyDelete
  17. lagi elok pakai cili boh rsenyer ^^

    ReplyDelete
  18. apa resepi dukbokki??

    ReplyDelete
  19. tengok brand jugak.. ade yg letak alcohol, ade jugak yg tak letak..

    ReplyDelete
  20. xde sebab tak try lagi masak dukbokki nie

    ReplyDelete
  21. waaaa... saye da lme cari resipi2 mcm ni... sy mmg minat koreannye msakan.. coz cmel2 semuanye.... mesih tqah....

    ReplyDelete
  22. salam..serbuk cili tu kalau guna jenama baba's bleh x? :)

    ReplyDelete
  23. boleh,, kite pon gne babas gak ^^

    ReplyDelete
  24. salam , taucu tu ambik sekali dengan air ke ?

    ReplyDelete
  25. salam , taucu tu ambik sekali dengan air ke ?

    ReplyDelete
  26. tak.. kalau dapat tauchu yang da siap lumat boley jugak gne.. senang keje ;D

    ReplyDelete
  27. beli gochujang kat one utama, dkt kdai apa?

    ReplyDelete
  28. salam dear..bley x guna paste ni wat teubokki? *betul ke x eja ni...hehhe*

    ReplyDelete
  29. yup.. kedai Lotte mart..

    ReplyDelete
  30. berapa eh gochujang tu?

    ReplyDelete
  31. isetan klcc ade jual.. Tpi x tau la halal ke x..^^

    ReplyDelete
  32. І thіnk this iѕ one of thе moѕt vital infοrmаtion for mе.

    And i'm glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

    Also visit my blog post smoking cessation device

    ReplyDelete
  33. When ѕomeοnе writes аn article he/she rеtаins thе ρlаn οf a user іn his/her mind that how a
    useг can understand it. Thus that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!

    Here is my webpage; hair salon owner

    ReplyDelete
  34. Hai kak, kite nak tanya sikit.. bahan2 nak buat sushi tu akak beli kat mana ehh ? teringin nak buat tapi tak jumpa lagi bahan2 nya..

    ReplyDelete
  35. guna gochujang untuk buat kimchi boleh ke?

    ReplyDelete
  36. xboley sepatutnye.. kena guna gochugaru atau chili flakes

    ReplyDelete
  37. alaaaaa dekat sini susah kot nak dapat chili flakes tu T.T

    ReplyDelete
  38. selain guna gochugaru or chili flakes, sy nk guna cili powder (baba's/alagappas/etc.) je dalam kimchi boleh tak? ke rasa dia lain nanti..huhu

    ReplyDelete
  39. pepper paste ni yg diguna untuk kimchi ke?

    ReplyDelete
  40. salam...hi... saya bru jmp resepi ni... so nk tnya... taucu tu cmna eh bntuknya..?? dia pes k??kt mna blh cri tauchu ni?? =)

    ReplyDelete
  41. ts tu ape?
    Yg 1 ts gula tu

    ReplyDelete
  42. tq diatas info.. tapi untuk resepi ni tak sesuai guna tempe.. resepi nie guna taucu untuk mendapatkan rasa yang hampir sama dgn gochujang.. kalau ada kesempatan, teringin nak buat gochujang sebenar menggunakan malt powder.^^

    ReplyDelete
  43. tau tak kat mana nak dptkan malt powder n fermented soy bean powder??

    ReplyDelete
  44. boleh tak tunjukkan gambar yg halal?

    ReplyDelete
  45. tahu tak mana nak beli gochugaru??

    ReplyDelete
  46. Taucu tu apa? Ke tauhu?

    ReplyDelete
  47. taucu tu kacang soya masin

    ReplyDelete
  48. Bagus dapat share resepi gochujang ni edisi malaysian style yang penting halal. Saya suka dan akan cuba buat. Buat adik tikah good job... dah lama saya cuba buat tapi tak berapa pasti rasa sebenar gochujang ni. Minta izin ambil resepi ni ye...

    ReplyDelete
  49. saya penah cuba buat gochujang guna serbuk cili baba's..tengik bau & rasa pelik..lebih baik guna cili blend..

    ReplyDelete
  50. penah cube carik malt powder kata supermarket biase..memang xde..klu g supermarket produk Korea, x sure halal@x..makanya, cuba2 sendri olah resepi..not so impressive..:(

    ReplyDelete
  51. wah! sye akn try! sye ade tgk jgak mangchi tpi care dyer leceh sbb mmg org korea dyer ferment kn, so sye risau klu care sye buat tuwh x bersih 😂

    ReplyDelete
  52. yup. memang leceh.. sebab tu beli online je. Malas nak buat. hihi

    ReplyDelete
  53. Pernah try buat paste ni 2-3 tahun lepas..masa tu gamble je jadi ke tak campak tepi..lepas tu guna gochujang ni buat tteokbokki..btw memg tak pernah rasa pun tteokbokki tu mcm mana..masa makan pun gamble..husnuzon dlm hati jadi kot aku buat ni..tak lama lepas tu cuba lah makan tteokbokki tu dekat dubu-dubu ke mana ntah..lama sangat dah..terkejut beruk kittew memg rasa sama macam tteokbokki yg aku pernah buat tu(bukan nk berlagak)😅 ..ak cuma nak bagi tau yg resipi paste ni tak tipu..boleh dipercayai..so try lah😉

    ReplyDelete
  54. Tq! Rasa happy bila baca komen ni :D

    ReplyDelete

Recent Comments