Ayam Goreng Jepun- Chicken Karaage

Thursday, January 19, 2012


Resepi nie asal die dari justhungry.com..  Macam biasa kena la ubah sikit sebab guna sake.. Ayam goreng nie walaupon simple tapi tetap sedap cuma manis sikit sebab terletak banyak gula plak..huhu.. Resepi asal suruh pakai tang peha ayam dan potong kecik2(bite-size).. Kalau tak ade potato starch boleh guna cornstarch..
Bahan- bahan

1 cawan ayam (dipotong kecil)
2 tbs soy sauce
1/2 tbs gula
2 cm halia (parut)
1/2 cawan potato starch
minyak untuk menggoreng
Cara- cara

1. Perap ayam bersama soy sauce, gula dah halia selama 1/2 jam.
2. Salut ayam tadi dengan potato starch.
3. Goreng ayam tadi sehingga masak.
Senang je nak buat ayam goreng nie dan boley letak dalam menu bento korang.. Bila dah masak, rangup dan lembut je ayam nie.. 


Nampak je besar tapi kecik je.. Muat2 masuk mulut.. Nampak hodoh sikit ayam nie..huhu.. Kalau nak tahu lebih lanjut, google je.. Saja nak berkongsi apa yang pernah dimasak.. bye~


You Might Also Like

1 comments

  1. kami ada jual tepung karaage premix...senang hanya gaul dan goreng...tanpa perlu tambah apa2... :-)

    ReplyDelete

Recent Comments