Resepi Kimbap - 김밥
Friday, December 03, 2010
Hari nie try la wat kimbap, first time tu~~Da lame nak buat kimbap nie, tapi x de seaweed. Alang2 da ade bahan, nak try la buat.. Rasa dier, sedap.. dari makan sushi bek makan nie.. puas ati..
kalu nak buat bnde nie kne la pakai nasi jepun tok sushi, tpi nasi biase boley je.. buat cara melayu ek...
Nasi elok gune yg baru masak, coz time tu agak melekit n lembik ckit. Kalau ikut cara korea, dorang gune tuna, kimchi atau beef.. dalam kes aku nie, tak de plak daging lembu. Kreatif kan diri sendiri, try gune ayam...
Bahan- bahan
2 1/2 cup nasi
1/2 ts cuka
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts gula
1/2 ts garam
timun
lobak merah
1 biji telur
seaweed
Perap
1/4 cup ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts lada hitam
1 ulas bawang putih ( tumbuk/ cincang)
Cara- cara
- Cincang ayam dan campur dengan bhn2 perap. Biarkan.
- Masak telur dengan minyak sedikit dan potong panjang2 (1/2 inch lebar).
- Potong timun dan lobak merah macam telur. Masakkan sekejap atas kuali + secubit garam.
- Masak ayam tadi.
- Gaul nasi dengan 1/2 ts cuka,1/2 ts gula, 1/2 ts garam, 1/2 ts minyak bijan.
- Letakkan nasi atas seaweed dan susun bahan2 tadi.
- Nie part yg susah nak buat. Gulung seaweed dan nasi tu.
- Dekat hujung seaweed, letak minyak bijan sikit supaya melekat.
- Ketatkan guna buluh sushi. Pastikan betul2 tekan supaya cantik bila dipotong nanti.
- Potong macam kat bawah dan makan...

Adik ak cakap, lagi sedap gune nasi biase dari yg sushi punyer... X payah nak membazir duit beli beras yg mahal tuh..sayonara!!
kalau suke. LIKE. x suke pown LIKE..