, , ,

Resepi Kimbap - 김밥

Friday, December 03, 2010



Hari nie try la wat kimbap, first time tu~~Da lame nak buat kimbap nie, tapi x de seaweed. Alang2 da ade bahan, nak try la buat.. Rasa dier, sedap.. dari makan sushi bek makan nie.. puas ati..
kalu nak buat bnde nie kne la pakai nasi jepun tok sushi, tpi nasi biase boley je.. buat cara melayu ek...

Nasi elok gune yg baru masak, coz time tu agak melekit n lembik ckit. Kalau ikut cara korea, dorang gune tuna, kimchi atau beef.. dalam kes aku nie, tak de plak daging lembu. Kreatif kan diri sendiri, try gune ayam...

Bahan- bahan
2 1/2 cup nasi
1/2 ts cuka
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts gula
1/2 ts garam

timun
lobak merah
1 biji telur
seaweed

Perap

1/4 cup ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts lada hitam
1 ulas bawang putih ( tumbuk/ cincang)


Cara- cara
  1. Cincang ayam dan campur dengan bhn2 perap. Biarkan.
  2. Masak telur dengan minyak sedikit dan potong panjang2 (1/2 inch lebar).
  3. Potong timun dan lobak merah macam telur. Masakkan sekejap atas kuali + secubit garam.
  4. Masak ayam tadi. 
  5. Gaul nasi dengan 1/2 ts cuka,1/2 ts gula, 1/2 ts garam, 1/2 ts minyak bijan.
  6. Letakkan nasi atas seaweed dan susun bahan2 tadi.
  7. Nie part yg susah nak buat. Gulung seaweed dan nasi tu.
  8. Dekat hujung seaweed, letak minyak bijan sikit supaya melekat.
  9. Ketatkan guna buluh sushi. Pastikan betul2 tekan supaya cantik bila dipotong nanti.
  10. Potong macam kat bawah dan makan...



Adik ak cakap, lagi sedap gune nasi biase dari yg sushi punyer... X payah nak membazir duit beli beras yg mahal tuh..sayonara!!

kalau suke. LIKE. x suke pown LIKE..

You Might Also Like

51 comments

  1. Kya!! Boleh la nak buat lepas ni. Thank you so much! Kamsahamnida!

    ReplyDelete
  2. waaahhh!! besst3~ sblom ni lau nk try kemain susah sbb nk crik beras sushi tu~ huhuhu balik umah kang nk try ! hee tenkiu...**owg curik resipi tau ! heee

    ReplyDelete
  3. welcome! walaupown x brape original kimbap nie..hehe

    ReplyDelete
  4. sgt sgt teringin nak buat kimbap. terima kasih dgn resepi yg simple amat senang utk dibuat. masalahnye, dr mane nak dptkan seaweed and buluh sushi tue?? tgl itu je lagi yg x lengkap utk buat kimbap.

    ReplyDelete
  5. hi fifi! boley cari kat jusco.. xpon kat giant.. ^__^ biase kat situ ade..

    ReplyDelete
  6. hi.. semalam dh ke jusco and memang ade dua2 bende tue.. x sbr nak try buat.. kamsahamnida

    ReplyDelete
  7. thank you . lepas nie boleh la try 

    ReplyDelete
  8. Sbnrnyr better wt kimbap dr sushi dr sudut kesihatan.sbb sushi diwt dr ikan yg xdimasak ats api.trdpt bbrpa jns parasite yg melekat n duduk dicelah dgg ikn (bbrpa jns ikn) sms ikn trsbut ddlm laut dn parasite tue hnya akn mati selepas dimasak ats api.. Anyway, komawo for the recipe ㅆ

    ReplyDelete
  9. mana nk dpt seaweed sheet yg halal?

    leh gtau brand x?

    ReplyDelete
  10. biasa ade nampak kat jusco.. kalau brand dier, tak sure plak..huhu..

    ReplyDelete
  11. nk tanya boleh , hihi . ada tk gmba seaweed tu , means packet dia , sbb baru first time nak beli semua nih , hee :) tq

    ReplyDelete
  12. ade.. yg nie tapi kat cni ssh nk jmpe kot sbb dtg dri korea.. boley try brand lain kalau berkenan ^^

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum ... firtst time saya view blog ni :)
    coz stkt ni suka sgt apa2 psl korea :p
    awak tau bahasa mereka?

    ReplyDelete
  14. wa'salam.. tq jenguk :D..
    tau baca hangul je tapi bahasa biase2 je..huhu..

    ReplyDelete
  15. guna nasi pulut blh ke

    ReplyDelete
  16. cam pelik kalau pakai nasi pulut...huhu.. pakai nasi biasa pown ok je :)

    ReplyDelete
  17. hi tikah ^-^ it is possible, by any chance, to contact you? i'd like to know more about korean food (and i have serious problem about it) lol but i don't have blog. only have twitter . please hit me as soon as you can, pretty please~ ^-^" gomaseubnida

    ReplyDelete
  18. i already make it the video how to make kimbab or sushi (tutorial)..actually kimbab and sushi are same..bezanya bahasa je..
    http://www.youtube.com/watch?v=VfsKg4MkACk&list=UUfutH9O1eZ-hPhcwHAFRfTQ&index=1&feature=plcp

    ReplyDelete
  19. ahaha...sama lah..tau baca je,tp faham sepatah pun x.. jepun ngan cina tau la jugak nak cakap..tp ble tgk drama korea ke dgr ke,faham la jugak word yang diorg ckp..lepas ni bhs arab pulak..^^

    ReplyDelete
  20. suka la.. ade resepi korea versi senang.. bagus2, byk kan lagi

    ReplyDelete
  21. waaa..sdpnyer...hehe :D

    ReplyDelete
  22. bluh sushi nk dpat kat mana ?

    ReplyDelete
  23. nk tnye nieh.. kicap tuh manis ke masin??
    nak masak lobak merah ngn timun tuh kne ade minyak eah?? sikit ke byk.. sme jgk dgn ayam tuh.. minyk sikit jerk kn...
    sorry tnye soalan pelik2.. mklumlah.. bru umor 15 tahun.. x pndi msak lagi.. msok dapor pon susah.. hehe

    ReplyDelete
  24. jusco ade.. kat giant, carrefour pon ade gak kadang2 buluh sushi tu

    ReplyDelete
  25. kicap masin,, guna kicap manis pon boley.. timun n lobak nak msk gne minyak sikit je, tpi x masak pon ok.. ayam pon sme.. macam panggang bukan goreng tau..hehe

    ReplyDelete
  26. ohh . lagi satu , kalau guna nasi biasa kena masak banyak air ke , macam biasa je ? TY

    ReplyDelete
  27. tolong jelaskan step 3 and 4 dgn jelas.
    step 3 tu, di celur dlm air yg mendidih yg telah di letak garam or mcmana.
    step 4, ayam tu di masak mcm mana, goreng ke or macamana.

    ReplyDelete
  28. masak macam biasa, nk lebih kan air sikit pon boley,, yg penting buat time panas.. :D

    ReplyDelete
  29. step 3- masak atas kuali leper.. letak garam sikit.
    step 4- ayam masak guna minyak sikit.. atas kuali leper gak..

    ReplyDelete
  30. saya ade tgk seaweed kt jusco...tp xde yag halal..blh tal tika bgtau saya ape brand nyer..bleh saya cari lg

    ReplyDelete
  31. mintak resepi ni ye..nak cube buat la. tq.

    ReplyDelete
  32. saya da buat da tadi ! simple n delicious :)
    try tgok kat blog saye . hehe

    ReplyDelete
  33. http://aisyzone.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days.

    Here is my website: iklan baris poskota

    ReplyDelete
  35. Dh lame sy cri rsepi kmbab nim !! Bru skrang jumpe rsepi yg simple cam nie ... bigbang punye psl lha nim ... abez psal korea sy nk blajar !!! If u don't mind ,, bley x awk ajar sy cmne nk buat kimchi !!!??

    ReplyDelete
  36. http://myilgi.blogspot.com/2010/11/resepi-kimchi.html

    tapi kalau tak paham boley jenguk maangchi or aeriskitchen..
    kimchi nie paling leceh nak buat dan ade orang tak tahan bau die.. kalau tak paham, boley la tanyer.. saya jawab setakat yg saya tau la..hehe.. Good luck!^^

    ReplyDelete
  37. Great goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just
    extremely wonderful. I really like what you've acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous website.

    my webpage: masturbation encouragement

    ReplyDelete
  38. Greetings from Carolina! I'm bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can't wait to
    take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using
    WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

    Feel free to surf to my blog post; http://www.free-videos-xxx.
    net/ :: www.videoishere.com ::

    ReplyDelete
  39. syarifahnurzulaikhaJuly 2, 2013 at 5:42 PM

    kt mne ade jual seaweed ek? xpernah jumpe selain yg snek punye

    ReplyDelete
  40. teaspoon ke tablespoon??

    ReplyDelete
  41. actually, there're some differences between both of them..

    ReplyDelete
  42. Kat mne ade jual seaweed ekk?..yg jumpe yg snek punye..je..

    ReplyDelete
  43. Akak, perap tu mcm mana eh ? Haha

    ReplyDelete
  44. mne nk cari yg untuk pengulung tu eh???kalo x gne x blh ker??ala yg mcm tikar tuu...sori tnye bnyk umur sye bru 12 thn

    ReplyDelete
  45. mekasih kak p ad nk tny sikit..yg step 3 tu masak guna air ke guna mnyk?? sorrylaa soaln sy ni xcrdik hehe juz nk tahu nk try

    ReplyDelete
  46. maaf lmbt reply.. guna minyak sikit je^^

    ReplyDelete
  47. pernah jumpa brand ni. ada jual kat giant. tp skng tak tahu ade lagi ke x.

    ReplyDelete

ads

Recent Comments

Like us on Facebook