Resepi Kimbap - 김밥


posted by tikah on , , ,

50 comments



Hari nie try la wat kimbap, first time tu~~Da lame nak buat kimbap nie, tapi x de seaweed. Alang2 da ade bahan, nak try la buat.. Rasa dier, sedap.. dari makan sushi bek makan nie.. puas ati..
kalu nak buat bnde nie kne la pakai nasi jepun tok sushi, tpi nasi biase boley je.. buat cara melayu ek...

Nasi elok gune yg baru masak, coz time tu agak melekit n lembik ckit. Kalau ikut cara korea, dorang gune tuna, kimchi atau beef.. dalam kes aku nie, tak de plak daging lembu. Kreatif kan diri sendiri, try gune ayam...

Bahan- bahan
2 1/2 cup nasi
1/2 ts cuka
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts gula
1/2 ts garam

timun
lobak merah
1 biji telur
seaweed

Perap

1/4 cup ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts lada hitam
1 ulas bawang putih ( tumbuk/ cincang)


Cara- cara
  1. Cincang ayam dan campur dengan bhn2 perap. Biarkan.
  2. Masak telur dengan minyak sedikit dan potong panjang2 (1/2 inch lebar).
  3. Potong timun dan lobak merah macam telur. Masakkan sekejap atas kuali + secubit garam.
  4. Masak ayam tadi. 
  5. Gaul nasi dengan 1/2 ts cuka,1/2 ts gula, 1/2 ts garam, 1/2 ts minyak bijan.
  6. Letakkan nasi atas seaweed dan susun bahan2 tadi.
  7. Nie part yg susah nak buat. Gulung seaweed dan nasi tu.
  8. Dekat hujung seaweed, letak minyak bijan sikit supaya melekat.
  9. Ketatkan guna buluh sushi. Pastikan betul2 tekan supaya cantik bila dipotong nanti.
  10. Potong macam kat bawah dan makan...



Adik ak cakap, lagi sedap gune nasi biase dari yg sushi punyer... X payah nak membazir duit beli beras yg mahal tuh..sayonara!!

kalau suke. LIKE. x suke pown LIKE..

50 comments

  1. tikah
  2. deeya_kiran
  3. tikah
  4. kwon fifi
  5. tikah
  6. kwon fifi
  7. tikah
  8. missLuveYana
  9. kumako
  10. tikah
  11. guest
  12. tikah
  13. tikah
  14. Farahchina
  15. tikah
  16. fatinnadiah foo
  17. fatinnadiah foo
  18. ana
  19. lyn
  20. li
  21. Intan
  22. tikah
  23. tikah
  24. li
  25. Siti Hanifah
  26. tikah
  27. tikah
  28. Siti Hanifah
  29. Anonymous
  30. lina
  31. tikah
  32. aisy
  33. aisy
  34. Anonymous
  35. selly billy
  36. tikah
  37. Anonymous
  38. Anonymous
  39. syarifahnurzulaikha
  40. InsyirahRazali
  41. Diss
  42. Fatimahzai
  43. Iman Khaiqal
  44. Nisa Zaaba
  45. cahaya
  46. tikah

Leave a Reply