­

Bila aku masak dukbokki (Korean spicy rice cake)

Thursday, July 14, 2011



Seyes.. Da lama giler tak update blog nie.. Nak wat cam ne, penat kerja dan asyik keluar je.. 
Hari tu (da lama dah..) aku ade masak dukbokki.. Percayalah.. Tak tipu..
Seyes aku masak tapi untuk panaskan balik korean food nie..nge3X!
Nak citer plak pasal makanan korea yang aku beli kat mid valley, food court jew...
Aku bungkus bawak balik sebab dah makan kat sweet chat cafe..
Aku order dukbokki atau nama lain hot and spicy rice cake..
Giler mengidam benda nie akhirnya makan jugak..yay!!!
Harga rm 10.50.. pergh! lantak lah sebab dapat makanan nie:

sup rumpai laut
Rasa die ok, sedap minum time panas.. Lebih kurang sama rasa sup yang aku pernah buat cuma nie lagi simple.. Aku punyer lagi sedap kot..hehe..

dukbokki
Bawak balik terus panaskan.. Rice cake nie kenyal tapi keras sikit.. Sama ada aku makan lambat atau orang nie masak tak lama.. Ada fish cake, telur rebus dan sayur kobis.. Rasa dier sedap.. 

kimchi
Ini kimchi, lagi sedap yang aku buat..haha.. Kimchi nie ade rasa pahit sikit, pedas dan tak berapa masam.. Ingatkan masam giler tapi tak.. Kalau aku buat, rasa pahit tu tak de pown dan lagi masam dari yang nie.. (Kalah makcik korea yang jual nie,hehe..berlagak giler aku..)

Aku pernak gak try nak buat rice cake nie tapi tak berapa jadi.. Bentuk dah cantek tapi tak kenyal.. Memang nak kena pakai tepung dari sana gak barulah jadik.. Nak tunjuk kan gambar tapi dah hilang entah kemana.. Penat cari tapi tak jumpa...
Lepas nie nak makan benda lain plak tapi tak ade orang nak temankan..huhuhu.. 
Tq sudi singgah dan bye!^O^

You Might Also Like