, ,

Resepi Korean Egg Roll

Tuesday, December 14, 2010



Nak masak Korean egg roll ni senang je tapi takut nak masak sebab kena gune banyak telur.. takut kena marah dgn mak coz masak bende pelik lagi..huhu.. cam mane pon, nak masak gak tapi gune 3 telur je.. kalau boleh gune la 4. Biar nampak besar sikit.. 

Bahan- bahan

3 biji telur
1 tbs daun bawang (cincang halus)
1 tbs carrot (cincang halus)
garam

Cara- cara

  1. Masukkan daun bawang dan carrot ke dalam telur +garam..
  2. Kalau boleh, guna la non stick pan tak pon kuali leper.
  3. Panaskan kuali dengan api sederhana dan letak minyak sedikit.
  4. Tuangkan telur( dalam 1/3). Bila bahagian bawah dah masak sikit(ataupon kalau dah boleh angkat), lipat dalam 1inc. Teruskan lipat. 
  5. Pastikan bahagian atas tak masak sangat (so nanti bila lipat melekat, senang nak potong)
  6. Bila dah sampai hujung, tuang lagi telur. Pastikan bersambung dgn sebelum nyer.. Gulung lagi dan biarkan sehingga masak. Angkat
  7. Biarkan sejuk dan potong.




You Might Also Like

25 comments

  1. comel je.. ok nanti nak test lagi buat.... tpi lom buat2 lg ni

    ReplyDelete
  2. time kasih..^_^.. hwaiting!! buat elok2 ek.. buat nie pon kadang2 gelabah sbb nk kne cepat..huhu

    ReplyDelete
  3. i just do it....but the result is~~~huh~pathetic..waa....what should i do???:(

    ReplyDelete
  4. what happened??? nie mesti kes telor terburai..hehe.. erm, bnd nie kne wat cepat.. teros gulung telur tu n jgn kasi masak sgt..화이팅!

    ReplyDelete
  5. Guna fying pan yang petak tu ke?

    ReplyDelete
  6. emm, tak.. gne yg bulat pown okey je.. ^_^

    ReplyDelete
  7. sya kurang fham lah fsal nak wat roll egg nie...
    mcam mane ek...

    ReplyDelete
  8. prinsip dier senang je.. masak telur gne minyak sikit (jgn tebal sgt..)..
    pastu lipat/gulung tros atas kuali(jgn pakai tgn plak..hehe).. kne gulung cepat, so nnti x terabur bila potong..:D

    ReplyDelete
  9. LIPAT ? camana tu? bukan gulung ke?

    ReplyDelete
  10. nak ckp gulung x jugak. Sbb, bila buat tu, kne lipat lapisan telur gne sudip. Kalau gulung nnti jadi bentuk bulat plak.. biase bentuk dier akan jadi can segi empat walaupown nme dier egg roll.. hehe ^__^

    ReplyDelete
  11. slamat mencuba ^__^

    ReplyDelete
  12. Hye . Nak tanya ni. Egg Roll ade jual kat Mid Valley tak? :)

    ReplyDelete
  13. hi.. rasa nyer x de.. x nmpk la plak kalu ade..XD

    ReplyDelete
  14. waaa tq! nak try la nanti. :)

    ReplyDelete
  15. nomey3.... nak buatla nantu.. mesih awak...

    ReplyDelete
  16. saya nk try lah wat ni tp sy kurang faham arahan no 6 tu.. mksd u telur tu mula2 tuang ckit je dlu k pastu lipat pastu tuang telur lgi k tas dia??? pas lipat tu x angkat k?? Pa mksd sampai hujung tuang telur...bersambung????

    terangkan detail kit..

    ReplyDelete
  17. kalau nak senang, tuang semua telur dan gulung macam biase. cara atas nie kalau telur tu byk sgt.. tuang kat hujung telur tu supaya baki telur melekat dengan sblmnyer.. bru boley gulung ^^

    ReplyDelete
  18. aiyaaa nampak sedap!

    ReplyDelete
  19. hi kak ... saye nk tanye .. tak faham la part no. 4 - 7 ... blur, tadi try tak jadi, hancur, tambah nasi, tambah sos jadikan nasi goreng xD harap reply thanks

    ReplyDelete
  20. hi! cara die tuang telur sikit2 dulu.. bila dah stat gulung, tuang lagi telur supaya bersambung dgn telur yg da msk.. bila 1st n 2nd telur melekat, boley sambung gulung.. nak cara mudah, boley tuang semua telur dlm non stick pan dan gulung bila dah hampir masak.

    ReplyDelete

ads

Recent Comments

Like us on Facebook